gent

Gent nostra

Teresa de Jesús
En els 450 anys de la primera fundació:
San José de ÁvilaFa anys que Teresa viu al convent de l’Encarnació d’Àvila. Però no s’hi troba prou bé, li trontollen moltes coses: la quantitat excessiva de monges que hi conviuen, la diversitat d’estatus socials que mantenen, la rutina general de viure la vida religiosa en comú, la dificultat de trobar-se a si mateixa...
Ja fa temps que en porta una de cap. Ara, amb la seva conversió davant la imatge d’un Crist castigat, ha rellançat la seva vida espiritual i dóna un gir decisiu: vol treballar per la salvació dels altres després d’agrair que ha descobert el seu propi camí i el compromís que això li comporta.
A la vegada, ho explica a Vida (27 i 32), la pregària ha donat el seu fruit i ha rebut dues visions místiques sobre Crist i l’infern. Aquest doble sotrac, i una vetllada d’amigues, en la qual es comenten les dificultats que tenen per viure amb intensitat la seva vocació (alguna proposa de començar un nou estil de vida més solitària a la manera de les ermitanes), seran el tret de sortida per dur endavant la seva decisió: fundar una casa amb un grup escollit i reduït per viure el carisma del Carmel amb tota la seva força.
Malgrat les dificultats de tota mena (arriben a qualificar-la de perfeccionista per fer-se notar), tots sabem com se’n surt i, finalment, el 24 d’agost de 1562, obre a Ávila el seu petit colomar (“palomarcico”), com ella mateixa l’anomena en els seus escrits. La seva obra ja no és un projecte sinó l’inici d’una realitat que s’anirà ampliant i consolidant.
Han passat 450 anys des d’aquella data. Per això, des del nostre Butlletí CC hem volgut tenir-ne un record. Ens hi ha ajudat les monges de tres convents significatius fundats directament per la pròpia santa: el Carmel de Medina del Campo, el segon després de San José d’Àvila, el Carmel de Sevilla i el Carmel d’Alba de Tormes, on va morir Teresa. Totes elles ens expliquen com viuen avui el fet de ser filles directes de l’obra fundacional de santa Teresa de Jesús. Mantenim el castellà original dels tres treballs. CC

RETORN

450 aniversari

convent