gent

Gent nostra

RAFAEL KALINOWSKI
Josep Kalinowski, va néixer a Vílnius (Polònia) l’1 de setembre de 1835. Acabats els estudis superiors, ingressa a l'Acadèmia Militar d'Enginyers del tsar Nicolau, a Sant Petersburg, on continua els seus estudis i obté el grau de tinent. En aquells anys Polònia estava sota l’òrbita russa. Entre 1858 i 1860, treballa en el projecte de la línia de ferrocarril Odessa-Kiew-Kursk. Pel novembre de 1860, a petició pròpia, és destinat a la fortalesa de Brest Litowski, i ascendeix a capità d'Estat Major de l'exèrcit rus.

Però, tres anys després demana i obté la baixa de l'exèrcit del tsar i, un mes més tard, s’uneix a l'aixecament de Polònia contra el poder tsarista d'ocupació, i davant les insistències del Govern nacional polonès, clandestí, accepta el càrrec de Ministre de la Guerra a Vielna, per a tota la comarca de Lituània. Kalinowski, coneixedor del gran poder militar rus, sap quin serà el resultat d'aquella insurrecció, però el seu patriotisme l’obliga a no claudicar. A la tardor d'aquest mateix any la insurrecció queda aixafada. A causa de la seva participació és arrestat pels russos i condemnat a mort. La pena li és commutada per 10 anys de treballs forçats a Sibèria.

A Sibèria l’any 1874, els condemnats experimenten alguns canvis en la seva condició a causa de successives amnisties, passant de deportats a expatriats, amb les conseqüents millores de vida. Aconseguida la llibertat pel setembre d’aquell any, es trasllada a Àustria i després a París on és nomenat educador del príncep Augusto Czartoryski. En 1875, viatja amb el príncep, que té símptomes de tuberculosi, a diversos llocs de França, Suïssa, Itàlia i Polònia, buscant remei per a la seva salut.

En 1877, el dia 15 de juliol ingressa al Carmel Teresià, al noviciat de Graz, a Àustria. Després d'uns mesos de prova, rep l'hàbit el 26 de novembre i canvia el seu nom pel de Rafel de Sant Josep. Fa els seus estudis eclesiàstics a Giör (Hongria). I en 1882, rep l'ordenació sacerdotal a Czerna (Polònia).

De 1882 a 1907, el P. Rafel va consumir la resta de la seva vida servint en llocs de responsabilitat de l'Orde: superior, organitzador de la vida carmelitana i formador de diverses generacions de carmelites. Va dedicar molt temps i esforços als monestirs de les carmelites descalces i va col·laborar en la fundació de dos nous convents. L'estudi i la investigació van ocupar bona part dels últims anys de la seva vida. Fruit d'aquests treballs va ser l'edició, en quatre toms, de les “Cròniques de les Carmelites Descalces de Polònia durant els segles XVII i XVIII”. Va publicar també alguns treballs propis, així com algunes traduccions del francès al polonès.

Es va distingir en el zel per la unitat de l'Església i la incansable dedicació al ministeri del sagrament de la penitència i a la direcció espiritual. Molt devot de Maria, acudien a ell els fidels fins i tot des de molts quilòmetres de distància, fent florir a Polònia l'Orde del Carmel Teresià. Sempre delicat de salut, sobretot des de la seva permanència a Sibèria, va lliurar la seva ànima a Déu a Wadowice el 15 de novembre de 1907, i fou enterrat en el convent de Czerna. El 22 de juny de 1983 era beatificat a Cracòvia, i el 17 de novembre de 1991, canonitzat per Joan Pau II.

RETORN

kalinowski

kalinowski

graz

Convent carmelità de Graz (Austria)