gent

Gent nostra

Josefa Naval i Girbés


Heus aquí una d’aquelles persones que sembla que passin per la vida sense pena ni glòria, però que realment, són autèntics models per als qui saben descobrir la grandesa del treball del dia a dia, de les coses que semblen insignificants, d’estar sempre obert als altres.

La Pepa, la Josefa Naval i Girbés, nascuda a la vila valenciana d’Algemesí l’any 1820, era la primera de sis germans. Tenia alguns estudis, cosa molt difícil en aquells temps. De molt jove hagué de fer-se càrrec de la casa per defunció de la seva mare. Alhora, va dedicar la seva vida al servei de la parròquia on, a més d’ajudar en totes les tasques d’aquella comunitat, s’entregava a l’atenció dels altres: ensenyava als pobres, acollia i donava consell a qui ho demanava, ajudava les famílies amb dificultats... La seva principal preocupació van ser les noies joves que no tenien cap mena de formació. Va obrir un taller per acollir-les on, gratuïtament, els ensenyava manualitats, s’interessava per la seva formació moral i feia apostolat tot essent un exemple viu d’amor a Déu i als altres.

Tingué una devoció preferent per la Mare de Déu del Carme. Va professar a l’Orde Tercer carmelità. També va pertànyer a altres congregacions. Morí als 73 anys envoltada de les seves filles espirituals. La senyora Pepa, com la coneixia tothom, va ser enterrada al cementiri del seu poble en una cerimònia multitudinària. Posteriorment el seu cos fou traslladat a la parròquia–basílica d’Algemesí. L’any 1988 fou proclamada beata de l’Església pel papa Joan Pau II.


RETORN

JOsefa Naval