gent

Gent nostra

Beata Giovanna Scopelli
precursora del carmel femení italiàGiovanna Scopelli va néixer el 1428 a Reggio Emilia. Molt aviat va manifestar desitjos d'abraçar la vida religiosa, però els seus pares s’hi oposaven. Per això va decidir vestir l’hàbit del Carmel a casa seva, on tenia cura dels seus germans alhora que practicava la vida ascètica.
A la mort dels seus pares, va decidir fundar un convent de religioses carmelites a Reggio, negant-se a emprar-hi la seva herència, ja que volia que la fundació fos obra de les almoines dels cristians. Als quatre anys de treball incessant per part de Giovanna, es va inaugurar el monestir de Santa Maria del Popolo, del qual va ser escollida superiora. Tot i que a Itàlia no hi havia convents carmelitans femenins, va voler adaptar aquesta fundació al carisma del Carmel. En aquest sentit, va ser, doncs, una precursora al seu país. Experiències semblants també es registraren en aquesta època a França, Bèlgica i Espanya.
Malgrat el temps que emprava en el govern de la seva comunitat i en el cant de l'ofici, Giovanna consagrava invariablement cinc hores diàries a l'oració privada. A les austeritats de regla afegia el dejuni constant: des del dia de la Santa Creu fins al de Pasqua, vivia a pa i aigua. Les seves mortificacions eren realment sorprenents.
S'explica que va obrar molts miracles per l'oració. Així, per exemple, va guarir una noble dama, anomenada Julia Sessi, a qui els doctors havien desnonat. També va convertir un jove anomenat Agustí. Aquest jove professava algunes opinions dels albigesos i altres heretgies. La seva mare, molt desconsolada, el va portar a veure la beata Giovanna, la qual va emprar tota classe d'arguments per convèncer-lo, però tot va ser inútil. Quan Agustí i la seva mare van partir, la beata va pregar fervorosament i el cor del jove es va obrir a la gràcia.
També s'atribueix a Giovanna de Reggio el miracle que s'explica de Santo Domingo i d'altres sants: un dia, a l'hora de dinar, les religioses van trobar la taula sense viandes, doncs el rebost del convent estava buit. Però la beata es va posar en oració i, als pocs moments hi havia al rebost pa suficient per a tota la comunitat.
Giovanna va morir el 1491, als seixanta-tres anys d'edat, després d'haver exhortat les seves religioses a l'amor de Déu, a la caritat fraterna i a l'estricta observança de la regla. El seu culte va ser confirmat pel papa Climent XIV l’any 1771 i dos anys després va ser beatificada.
D’ella va dir el papa Joan Pau II, l’any 2002, “la beata Scopelli va ser un exemple destacat de les primeres experiències monàstiques carmelitanes, una de les principals figures del Segon Orde (les religioses)”.

RETORN

Beata Giovanna Scopelli