gent

Gent nostra

Dionisi i Redempte
Les vides, i la mort, d’aquests dos carmelites descalços convergeixen, a la primera meitat del segle XVII, en uns moments de consolidació de l’imperi colonial portuguès en terres asiàtiques.

Dionís (Pierre Berthelot), nascut a Normandia l’any 1600, havia pres els hàbits del Carmel després d’uns anys de plena activitat nàutica recorrent els oceans, acumulant una gran experiència i formació, arribant a ser nomenat almirall de França i Portugal amb tot just 19 anys. La seva cultura en el camp de la cosmografia i la navegació era àmpliament coneguda i arribà a confeccionar unes Taules Marítimes que encara es conserven al Museu Britànic.

A Goa (Índia) va fer amistat amb el pare Felip de la Santíssima Trinitat, que el va encaminar cap a l’orde. Ho deixà tot i l’any 1636 va professar com a carmelita descalç. Els seus estudis li aplanaren el camí i va ser ordenat prevere dos anys després.

Redempte (Tomàs Rodríguez de la Cuhna) era dos anys més gran que ell i havia nascut a Paredes (Portugal). També de jove s’enrolà a la marina i va navegar fins a terres d’orient. Però, segons explicà, aquella tipus de vida no l’acabava d’omplir. A Tatta, després de conèixer uns carmelites que el van captivar per la seva senzillesa i devoció marianes, va demanar entrar a l’orde. Ja profés, va ser destinat a diferents punts fins que, a Goa, uns anys més tard coincidirà amb el pare Dionís. Els dos van confraternitzar i rivalitzaven en generositat i amor vers Déu, Maria i els germans.

Poc després de l'ordenació sacerdotal del pare Dionís, va acompanyar com a director espiritual i expert marítim i coneixedor de la llengua malaia, una ambaixada portuguesa per entrevistar-se amb el sultà d’Achen, a Sumatra. El pare Redempte, a petició del seu amic, també formà part de l’expedició.

Van ser rebuts pel sultà, però els va empresonar i els va fer torturar per intentar convertir-los a la fe islàmica. Per la seva negativa, van patir la mort el 29 de novembre de 1638. Són considerats els dos primers màrtirs del Carmel teresià. El papa Lleó XIII va signar la seva beatificació l’any 1900.

RETORN

Sants Dionisi i Redempte