gent

Gent nostra

Fra Diego de Jesús Maria
escriptor
Tot i que sabem poca cosa d’aquest frare aragonès nascut a Peralta i Calassanç, poblet de la Llitera d’on era també natural sant Josep de Calassanç, pot resultar interessant deixar constància de la seva curiosa obra escrita. Es deia Diego Zaydin i va ingressar al noviciat del Carmel en el primer terç del segle XVII. A la seva província d’Aragó, va ocupar diferents càrrecs dins de l’orde.

Fa uns 10 anys, es va localitzar a la Biblioteca Nacional de España una còpia del segle XVII d’un tractat sobre apicultura de l’original del qual no se’n té coneixement. Fra Diego és l’autor d’aquesta còpia feta l’any 1653. El llibre en qüestió porta un títol força llarg: “Tratado breve de la cultivación de las colmenas y lo que con ellas se ha de acer para su conservación. Observado por el Hermano Francisco de la Cruz, natural de Alhama, en el discurso de casi quarenta años que perseveró en el yermo de Volarque dándose a la consideración y propiedad de las avexas, asistiendo de día y de noche en el colmenar que tienen allí los Carmelitas Descalços.”

Al final de l’escrit, fra Diego dóna fe que es tracta d’una còpia fidel de l’obra d’un germà de l’orde, eremita del Desert de Bolarque. Textualment, diu: “Fray Diego de Jesús María, Carmelita Descalzo, doy fee y juro ymberbo sacerdotis que este tratadico de las colmenas es el original que el santo hermitaño de Volarque, el Hermano Francisco de la Cruz, natural de Alhama, compusso y escrivió de su mano”.

El Desert de Bolarque, va ser el primer dels deserts del Carmel que es van anar obrint per la península, la majoria dels quals es van perdre en temps de la Desamortització. El de Bolarque, situat a la riba del riu Tajo, a la província de Guadalajara, proper als focus carmelitans de Pastrana i Alcalà de Henares, va tenir una època de gran d’esplendor. Ara, perdut entre la vegetació, no en queda pràcticament res.

Precisament, una de les millors històries d’aquest lloc, mític per a la gent de la regió, la va escriure el nostre fra Diego de Jesús Maria: “Desierto de Bolarque, yermo de carmelitas descalzos, y descripción de los demás Desiertos de la Reforma”. El llibre va ser editat a Madrid l’any 1651 per la Imprenta Real. Un any abans, la mateixa editorial li havia publicat una altra obra: “Historia de la imagen de Nuestra Señora del Prado de Ciudad Real”.

Com a bon aragonès, va ser molt devot de la Mare de Déu del Pilar. Això el motivà per escriure un llibret: “Caxeta de Nuestra Señora del Pilar de Zaragoza, para sus cofrades y hermanos de los lugares de los reinos de España” imprès a Lleida l’any 1704. Tot i que l’obra està signada amb un altre nom, hi ha constància que ell n’és l’autor. A més, s’hauria escrit una trentena d’anys abans de la seva edició, cap a l’any 1675, quan van començar les obres de la nova basílica del Pilar, ja que tracta del repartiment de caixetes per recollir almoines per ajudar a pagar les obres.

RETORN

Antic  Bolarque

Emplaçament de l'antic monestir del Desert de Bolarque, als peus del Tajo

Desert Bolarque

Un dibuix del Desert de Bolarque, abans de la desamortització

llibre

El llibre de fray Diego sobre el desert de Bolarque i altres deserts de la reforma .