gent

Gent nostra

Avertano i Romeo de Lucca


Els carmelites s'escampen per Europa quan els conflictes amb els sarraïns a Terra Santa provoquen una migració paulatina dels eremites establerts al Mont Carmel. S’assenyala l’any 1238 com a data aproximada de l’inici d’aquest èxode. Les primeres fundacions es van fer a Xipre, Sicília, Anglaterra i França.
Desitjós de seguir l’exemple d’aquests carmelites vinguts d’Orient, Avertano va entrar a l’orde com a germà convers. Aviat va destacar per les seves virtuts que va exercir a tots els convents on va viure. Així es pot llegir al Catalogus Sanctorum dels carmelites, la redacció del qual està datada entre finals del segle XIV i principis del segle XV. Segons el catàleg, Avertano va néixer a finals del segle XII a la diòcesi de Llemotges (França), en un lloc que no s’ha pogut identificar.
Mancat d’estudis, però amb una gran voluntat, va assimilar ben aviat l’esperit del Carmel, en la seva doble vessant contemplativa i activa. L’orde, aleshores, vivia uns moments dolços. Acabava de veure confirmada la Regla de Sant Albert amb algunes adaptacions que van permetre la seva adaptació com a orde mendicant. Això va permetre Avertano a pelegrinar per diferents santuaris d’Itàlia.
És en aquest context que Avertano coneix Romeo, un altre carmelita ingressat com a germà llec, de poca instrucció i molt devot de Maria, afeccionat com ell a pelegrinar d’un santuari a l’altre. Amb ell va a Terra Santa i a Roma (la paraula romeu ve precisament dels pelegrins que anaven per la via “romea” a Roma).
Se suposa que aquest tal Romeo en realitat es deia Enric però que era més conegut popularment amb aquest sobrenom a causa de les seves romeries.
Els dos carmelites van morir l’any 1380, amb pocs dies de diferència, a l’hospital de Sant Pere de Lucca a causa d’una epidèmia contagiosa. Aviat van rebre la veneració d’altres caminants i de gent pietosa que visitava la seva tomba a la recerca de miracles.
Aquests dos religiosos que van anar plegats en molts moments de la en vida, també reposen junts en una mateixa tomba a l’església dels Sants Paulí i Donat de la ciutat italiana de Lucca.

RETORN

Sant Avertano i beat Romeo de Lucca