Mor el P. Camilo Maccise,
superior general de l'Orde des de 1991 a 2003



El P. Camilo Maccise, Prepòsit General de l'Orde dels Carmelites Descalços durant els sexennis 1991-1997 i 1997-2003, ha mort avui 16 de març, als 75 anys d'edat a la casa provincial de la província de Sant Albert de Mèxic, com conseqüència d'un càncer de còlon que patia des de fa més d'un any.

Camilo Maccise va néixer a Toluca (Estat de Mèxic) el 1937. Després de diversos anys al Col•legi Preparatori dels Carmelites Descalços a Toluca, va ingressar al Noviciat de l'Ordre a Querétaro el 1954.

El 1958, vigílies de la celebració del Concili Vaticà II, va ser enviat a Roma a cursar els seus estudis de Filosofia i Teologia a la Pontifícia Facultat del Teresianum. El 29 d'abril de 1962 va ser ordenat sacerdot a la Ciutat Eterna.

Professor de Teologia dogmàtica i espiritualitat en el Col•legi filosòfic-teològic de la província Carmelitana de Mèxic entre 1963 i 1965, es va llicenciar en Sagrada Escriptura després de cursar estudis a Jerusalem i a l’Institut Bíblic de Roma de 1968 a 1971. El 1988 va obtenir el grau de Doctor en Teologia per la Universitat Javeriana de Bogotà amb la tesi: "Paraula i Comunitat en Sant Pau i en les comunitats eclesials de base a Amèrica Llatina."

El P. Camilo va ser professor de Sagrada Escriptura i Espiritualitat en diversos centres d'estudi de Mèxic, Amèrica Llatina i Europa, com la Universitat Iberoamericana de la ciutat de Mèxic, Institut Pastoral del Consell de Bisbes d'Amèrica Llatina (CE-LAM), Medellín (Colòmbia), o la Facultat de Teologia del Teresianum de Roma.

De manera particular va aprofundir en la teologia de la vida consagrada, arribant a ser Vicepresident de la Confederació de Superiors religiosos de Mèxic (CIRM) i membre de l'equip de teòlegs CLAR a partir de 1975, en qualitat de biblista. A més va dirigir seminaris CLAR en nombrosos països d'Amèrica Llatina i el Carib entre 1984 i 1988.

Superior General

El P. Camilo Maccise va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat i govern en l'Ordre. Elegit superior provincial de Mèxic el gener de 1978, va exercir aquest càrrec només durant any i mig en ser nomenat Conseller General per al sexenni 1979-1985 sota el primer generalat del P. Felipe Sainz de Baranda.

Elegit Prepòsit General de l'Orde en el Capítol General de Ariccia (localitat propera a Castelgandolfo) el 1991 i reelegit en el Capítol General celebrat a Lisiuex (França), el P. Camilo va estar al capdavant de l'Ordre en un període especialment sensible.

Durant aquest temps va ser membre de la Unió de Superiors Generals (USG) i del Consell dels 16, sent triat com President de la USG de 1994 a 2001. Nomenat pel papa Joan Pau II, el 1998, membre de la Pontifícia Comissió per a la celebració del Jubileu de l'any 2000, va participar com a membre de la IX Assemblea General Ordinària del Sínode sobre la vida consagrada (del 2 al 29 octubre 1994 ). A més, va participar en l'Assemblea dels Bisbes per a Amèrica (16 de novembre-12 desembre 1997) i en la X Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes (30 setembre-27 octubre de 2001).

Acabat el seu mandat al capdavant de l'Ordre el 2003, va tornar a la província de Mèxic on va ser elegit Superior Provincial, càrrec que va ocupar durant el trienni 2005-2008. Destinat a la comunitat d'Alba de Tormes (Espanya), el P. Camilo ha viatjat per tot el món impartint cursos i conferències, i assessorant capítols generals i provincials de diferents ordres i congregacions.

En l'últim any, afectat per un tumor al còlon, el P. Camilo va tornar a Mèxic per seguir tractament mèdic en una casa de descans propera a la comunitat i a la seva família.

Mostres d'afecte

La notícia de la seva mort s'ha estès ràpidament gràcies a la xarxa, on diversos llocs web han inclòs ja una nota en referència a la defunció del P. Camilo. Així mateix, ja s'han rebut nombroses mostres de proximitat i suport.

El P. General dels Carmelites Descalços, P. Saverio Cannistrà, després de conèixer aquest mateix matí la trista notícia de la mort del P. Camilo Maccise ha enviat un afectuós missatge de condol al Superior Provincial de la província de Sant Albert de Mèxic. "Agraeixo al Senyor el regal que ha fet a la nostra família amb un home com el P. Camilo, que amb la seva figura i la seva obra ha marcat la història del Carmel ", ha destacat Cannistrà.

El P. General, que ha rebut la notícia a Cracòvia, on realitza la visita canònica a aquesta província de l'Ordre, ha recordat al que fos el seu predecessor al capdavant del Carmel Descalç i l'ha encomanat a la misericòrdia divina en la celebració de l'eucaristia.

"El P. Camilo ha estat per l'Ordre i per l'Església un gran regal de Déu ", amb aquestes l'ha qualificat el P. Flavio Caloi, que va ser un dels seus més propers col• laboradors durant la seva generalat al capdavant dels Carmelites Descalços. Caloi ha ressaltat el seu lliurament a Déu, la gran capacitat de treball, la claredat d'idees i l'enorme impuls que va suposar per a moltes realitats de l'Ordre el govern del P. Camilo.

"Molt ha d'agrair la vida religiosa al P. Camilo. Estem segurs que ara seguirà encoratjant en nosaltres el seu somni d'una vida religiosa profètica, apassionada per Jesucrist i pels més desfavorits. El seu testimoni de vida ens acompanyarà sempre ", ha assenyalat la secretària general de la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), Julia García Monjo, un cop coneguda la notícia de la mort del P. Camilo.

Communicationes