1 2 3 4
Page Slider jQuery by WOWSlider.com v1.7

ANY 2019

NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010

Des del santuari de Santa Teresina de Lleida

«30/12/19.- Bon dia a tothom des del santuari de Santa Teresina de Lleida. Després d'una temporada durant la qual la nostra pàgina ha estat una mica deixada, ens hem proposat actualitzar-la i servir-nos d'aquest mitjà per a comunicar notícies relatives al santuari i propagar l'espiritualitat de santa Teresina. La fotografia és del cambril del santuari, des del qual santa Teresina vessa la seva pluja de roses sobre tots els seus devots. Feliç cap d'any i beneït any nou per a tots!» Pàgina Facebook santuari

Ha mort un referent de santa Teresa de l'Infant Jesús: Conrad de Meester

El passat dia 5 de desembre, va morir el pare Conrad de Meester, carmelita descalç de la Província de Flandes, gran especialista en santa Teresa de l'Infant Jesús i santa Isabel de la Trinitat, i notable teòleg espiritual.
Autor d'una abundant obra escrita que ha estat traduida a diferents idiomes, Publicacions de l'Abadia de Montserrat va publicar en català «Amb les mans buides», una introducció al caminet de santa Teresina de l'Infant Jesús molt popular arreu del món.


Virtuts heroiques

El 28 de novembre de 2019, el papa Francesc va promulgar 11 decrets entre els quals el que proclama les virtuts heroiques de la venerable Ana de Jesús (Lobera).
La mare Ana fou companya de Teresa Jesús, inspiradora de sant Joan de la Creu i fundadora de diverses comunitats femenines del Carmel a França i als Països Baixos.

Per conèixer una mica més sobre la mare Ana de Jesús, premeu aquí.Simposi Carmel Seglar a Àvila

Del 8 al 10 de novembre va tenir lloc al CITES a Avila, organitzat pel "Grupo de Estudios de la OCDS, España", el simposi "El carisma del Carmel seglar en els escrits de santa Teresa de Jesús". Van participar-hi més de 50 persones, cinc d’elles eren de la comunitat del Carmel descalç seglar de Mataró i una de la comunitat de Tarragona. Més informació.

Evangelitzar amb les xarxes

El germà Abel, carmelita descalç, s’ha decidit a fer tasques d’evangelització a través de les xarxes socials per arribar a tots aquells que sintonitzin amb la seva manera d’exposar la fe d’una forma àgil, alegre i contagiosa. El trobarem a la pàgina web de la nostra Província Ibèrica pregar”. També us podeu subscriure al seu canal de You Tube, i també és present al twitter i Instagram amb el nom fray Abel de Jesús.

Santa Teresa de Jesús

La gran família del Carmel teresià celebra el dia 15 d'octubre la festivitat de la seva fundadora, santa Teresa de Jesús, doctora de l'Església.
Que aquest dia sigui per a tots nosaltres una gran festa de germanor i d'afirmació en els valors cristians que Teresa, juntament amb sant Joan de la Creu, van procurar-nos per a promoure un món millor en el seu temps, i en tots els temps.

Felicitació del provincial, P. Miguel Márquez


Comiat

El dissabte dia 28, després de 63 anys de presència a Girona, les carmelites descalces es van acomiadar de la ciutat amb una Eucaristia presidida pel bisbe Francesc Pardo i altres actes cívics.
La Província Ibèrica va estar representada pel P. Jesús, acompanyat pel P. Justin. Les germanes Núria Cabot, Roser Sureda, Carme Ferrer i Joana Planella, les últimes que quedaven al monestir, s'han traslladat al convent de Tarragona. El convent de Montillivi, es va fundar l'any 1956 a instàncies del bisbe Cartañà.
Podeu llegir aquesta notícia ampliada a Diari de Girona


La fundació de Sant Josep d'Àvila

24 d'agost
Benvolguts germans i germanes: FELICITATS! FELIÇ DIA DE SANT JOSEP D'ÀVILA! FELIÇ DIA DE LA REFORMA TERESIANA!
De matinada, sona una petita campana esquerdada i foradada que crida a començar, que clama, descarada i humil, el començament d'una aventura resplendent; desperta i es fa clar el somni de Jesús en el cor ardent i apassionat de Teresa de Jesús, repetint la història dels amics del Senyor, aquells deixebles que, espantats i amb por, canviarien la història de la humanitat. Seguir.


Una aplicació pel mòbil amb contingut carmelità

La província Mare de Déu de Guadalupe d'Amèrica Central del Carmel Descalç presenta una aplicació en castellà per a telèfons mòbils amb continguts que poden ser d'interès per a la Família Teresiana i per a tothom en general. Hi trobareu el santoral carmelità de tot l'any, així com els textos litúrgics d'aquestes celebracions i altres vinculats a l'orde.
La trobareu al Play Store del vostre mòbil posant "liturgia carmelitana".


Dia 16 de juliol: Festivitat de la Mare de Déu del Carme

La Virgen del Carmen, Nuestra Señora de Tierra Santa". Llegiu aquest interessant article del P. Daniel de Pablo Maroto, ocd.

La devoció a la Mare de Déu del Carme

La pàgina del Carmel Descalç Seglar de Catalunya publica una novena a la Mare de Déu del Carme, amb textos dels sants del Carmel en castellà, per a aquelles persones que vulguin seguir per via digital aquesta pràctica de devoció a la Verge Maria.


Ordenació presbiteral

Aquest dissabte 1 de juny, la nostra Província de Santa Teresa de Jesús es va tornar a vestir de festa i alegria amb l'ordenació sacerdotal del germà Pablo M. Gallardo celebrada a Àvila. (+)

Carmel Seglar

El passat 12 de maig, diumenge del Bon Pastor, al Santuari de la Mare de Déu del Carme de Barcelona, a l’Eucaristia del migdia, presidida pel P. Miguel Márquez, provincial de la Província Ibérica de Santa Teresa, va tenir lloc l’admissió a la formació de Carmen Castellanos i la promesa definitiva de Mercedes de Santa Teresa de Jesús, les promeses temporals de Maravillas Inmaculada de l'Espírit Sant i Joan María de la Caritat de la comunitat de Santa Teresa de l’Infant Jesús de Mataró i la promesa definitiva d’Antonio del Nen Jesús de Praga i de Sant Josep de la comunitat de Barcelona. Llegir tota la notícia.

Defunció

Ha mort el nostre germà el P. Josep Maria Ullés i Orrit (Josep Ignasi de Jesús). El P. Josep Ignasi havia nascut a Terrassa (Vallès Occidental) el 29 de juny de 1928. Va fer la seva primera Professió en el Carmel Teresià el 22 de setembre de 1946 i va ser ordenat sacerdot el 15 de març de 1953. Tenia 91 anys i 73 de professó al nostre Orde. Les comunitats de Badalona i Barcelona van ser l’espai principal de la seva activitat apostòlica. Discret, treballador i amb un xic de bon humor molt seu. Va morir a la residència de les Germanetes dels Ancians Desemparats d'Igualada (Barcelona) on era assistit des de fa uns quants anys amb una sol·licitud exquisida. Que gaudeixi per sempre de la mirada amorosa del Pare.

Nou president de l'URC

Els religiosos i les religioses de Catalunya han escollit fra Eduard Rey nou president de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC). Eduard Rey és el provincial dels Caputxins de Catalunya i Balears. El nou president relleva el claretià Màxim Muñoz que ha estat president de l’URC els darrers vuit anys. L’elecció és per a un període de quatre anys.
La junta directiva, de la que fins ara formava part com a vocal el P. Agustí Borrell, ha quedat formada pel fra Eduard Rey, caputxí (president), la germana Rosa Masferrer de les Religioses de Sant Josep de Girona (vicepresidenta); i com a vocals el pare Eduard Pini, de l’Escola Pia de Catalunya, la germana Mercè Arimany, de les Hospitalàries de la Santa Creu, la germana Maria Rosa Masramon, Dominica de l’Anunciata, el pare Llorenç Puig, jesuïta, i el germà marista Lluís Serra com a secretari general.


Defunció

El dia 14 de febrer va morir a Barcelona el P. Miquel Balle Munar. Nascut a Palma de Mallorca el 4 d'abril de 1935, als 24 anys va prendre l'hàbit del Carmel Descalç i va fer els seus estudis en el seminari de Tarragona on es va ordenar sacerdot el 13 de març de 1965.
De caràcter emprenedor i enamorat de la seva illa natal, en diversos triennis va ser prior del convent de la Mare de Déu del Carme, patrona del barri mariner de Santa Caterina de Palma de Mallorca. Va sentir profundament el tancament del convent mallorquí i els últims anys de la seva vida els ha passat en el convent de Barcelona, quan ja la malaltia el tenia molt afeblit. També havia estat prior de la comunitat de Palafrugell (1987-2002) i conseller provincial en tres ocasions.
Les exèquies es van celebrar dos dies després en el Santuari de la Mare de Déu del Carme de Barcelona
El guardem en el record i en la pregària.


Capítol Extraordinari del Carmel Descalç

Un total de 73 religiosos de tot el món van estar convocats pel pare general Saverio i el Consell General per al Definitori Extraordinari de Goa a l'Índia del 4 al 10 de febrer.
És el segon definitori en la història de l'Orde aquí a l'Índia, el primer va ser l’any 1996 a Bangalore. Coincideix amb el 4t Centenari de la Fundació del Carmel Descalç a l'Índia, (1616), un país que té una història de 5000 anys i és el lloc de naixement de quatre religions: Hinduisme, Budisme, Sikhisme i Jainisme.(+)


A Rose in Winter

Entre les propostes de pel·lícules que s’estrenaran als cinemes o a les plataformes digitals els primers mesos d'enguany n’hi unes quantes de temàtica espiritual entre les que destaquem A Rose in Winter (2019), del director Joshua Sinclair. Es tracta d’un nou film sobre la vida d’Edith Stein des del punt de vista d’un periodista que investiga la vida de la santa.


Felicitació del provincial

Estimats germans i germanes de la Província Ibèrica. MOLT BON NADAL! per a tothom, per a les nostres comunitats i les nostres famílies. Molt bon Nadal per als nostres germans i germanes d'Uruguai, Bolívia i Paraguai, de Burkina Faso, Togo i Costa d'Ivori, els germans al servei d'altres Províncies i delegacions. (+)

Sant Joan de la Creu
i la guarició de l'home

Sant Joan de la Creu va néixer a Fontiveros (Àvila - 1542) i va morir a Úbeda (Jaén, el 14 de desembre de 1591), data que commemorem en aquest any 2019. És tingut com a poeta i escriptor místic genial sobretot per dues obres, el Càntic Espiritual i la Flama d'amor viva, que després va comentar àmpliament per a coneixement dels lectors d'aquells misteriosos versos que, sense el seu comentari en prosa, haguessin estat autèntics jeroglífics.
Text original del P. Daniel de Pablo Maroto, carmelita descalç. “La Santa”, Àvila.


Vocacions

14 de novembre:
Dia de pregària per les vocacions al Carmel.
Carta del provincial convidant a la pregària.Impressionant!

Sí, impressionants! les versions del "Vivo sin vivir en mi" i "Nada te turbe!" que fa la franciscana alcantarina Cristina Alfano amb el cor i orquestra de la Fundació Frammenti di Luce, un projecte nascut com a resposta a la crida del papa Joan Pau II de posar al servei de l'Amor a l'Evangeli les habilitats professionals, artístiques i musicals amb passió i alegria.
En aquesta mateixa línia de versionar la poesía dels nostres místics, la cantautora catalana Rosalía, que está revolucionant el flamenc amb el seu estil peculiar que arriba a totes les generacions, va enregistrar la seva versió de "Aunque es de noche" amb lletra de sant Joan de la Creu i música d'Enrique Morente.


Memòria del Carmel femení català

Caplletra és una revista internacional de filologia, destinada a la publicació de treballs d'investigació originals sobre aspectes relacionats amb la llengua i la literatura, amb una atenció especial a la filologia catalana. Al darrer número, la revista publica, entre altres, un treball molt interessant de la nostra arxivera, Mercè Gras, titulat “La memòria inèdita del Carmel descalç femení a la Corona d’Aragó: biografies i cròniques històriques”, que podeu tenir a l’abast al web de: Caplletra

Lleida acollí la Trobada de la Família Carmelitana d'enguany

La història de Lleida, capital de les terres de ponent, sempre ha girat a l'entorn del promontori de la Seu, l'antiga catedral gòtica que es va aixecar sobre el que fora anteriorment un poblat ilergeta, un castrum romà i una fortalesa àrab. Lleida, la ciutat assetjada no menys d'onze vegades degut la situació fronterera canviant al llarg de la història. Lleida, gresol de cultures i d'una infinitat de records documentats. Lleida, la ciutat escollida pel Carmel de Catalunya per a aixecar un santuari en honor d'una santa molt estimada: Teresa de l’Infant Jesús, “Teresina” a casa nostra, patrona de les Missions.
Crònica, fotografies i Vídeo de la jornada.

Trobada de rectors

El dia 25 de setembre es van reunir a Vigo els religiosos rectors de parròquies de la Província. De la nostra zona de Catalunya hi va assistir el P. Jesús Sans. Els assistents, amb moltes absències per un o altre motiu, van ser acollits a la casa provincial on va tenir lloc la trobada. Acompanyats pel provincial, P. Miguel Márquez, i pel conseller de l'àrea, P. Joan Badia, van tractar sobre la realitat actual, somnis i esperances. La reunió va acabar compartint el dinar.

Visita del provincial de Manjummel

El dia 19 de setembre, el provincial de Manjummel (Índia), P. Agustine Mulloor, va visitar les comunitats de Badalona i Tarragona. A Badalona hi resideixen els pares Justin Singh i Thomas Palliparambil i a la comunitat tarragonina, que depèn jurídicament de la seva província, els pares Stephen Dourav, Lean Kooranerulil i Benny Manackaparambil.

«Les religioses són el millor que té l’Església catòlica»

«Les religioses són el millor que té l’Església catòlica. Ho he escrit i ho seguiré defensant fins que em mori. Elles són les que són allà on s’ha de ser».
Així ho declara en un escrit publicat a ELNACIONAL.CAT la periodista Míriam Díaz en un excel·lent article sobre el paper de les dones a l'Església. La Míriam ja ens té acostumats als seus escrits profunds i d'una gran clarividència sobre temes religiosos, i més d'una vegada els hem reproduït al "Butlletí CC". De veritat, no us perdeu aquest que ha titulat 'Sisters'.


El Pare General nomenat membre de la Congregació per a la Vida Religiosa

Avui, dia 9 de juliol, ens ha arribat la notícia: el pare general dels carmelites descalços Saverio Cannistrà ha estat nomenat pel papa Francesc, juntament amb altres religiosos de diferents ordes, membre de la Congregació per a la Vida Religiosa.
A la vegada, cal celebrar que per primera vegada el papa ha nomenat set dones religioses com a membres d'aquest departament del Vaticà que regula la vida consagrada. (+)


Fa 100 anys de l'arribada dels carmelites catalans
a Tucson (Arizona)

L’església de la Santa Creu de Tucson (Arizona) està celebrant el seu centenari. Això no tindria massa interès per a nosaltres si no fos que van ser els carmelites descalços catalans els qui la van estrenar l’any 1919. En aquelles dates, la província de Sant Josep de Catalunya i Balears ja tenia dues cases més en aquest estat nord-americà, Sonora i Winkelman, i encara s’hi afegirien algunes fundacions més fins que, l’any 1959, es constituïren en província independent. Avui aquesta comunitat carmelitana viu el seu centenari amb una total integració a la població que la veure néixer.

400 anys del Carmel descalç a l'Índia

Des de l'acord de col·laboració de la província índia de Manjummel amb l'antiga província del Carmel descalç catalanobalear, han conviscut amb les nostres comunitats uns quants religiosos procents de l'India.
En ocasió de celebrar-se els 400 anys de les primeres presències de germans nostres en aquelles terres, un d'ells, el P. Thomas Palliparambil actualment a la comunitat de Badalona, ens ofereix una petita història d'aquells esdeveniments publicada al Butlletí CC i a Catalunya Cristiana. Enllaç.
Ordenació

El dia 11 de maig, el bisbe auxiliar de Barcelona Antoni Vadell va ordenar sacerdot el carmelita descalç Andrew Llanes Amaro, vinculat a l'antiga província teresiana de Catalunya i Balears. La celebració es va fer al monestir de les carmelites descalces de Barcelona. Van acompanyar el P. Andrew els seus pares, el provincial P. Miguel Márquez, religiosos i monges carmelites i altres familiars i amics. Fotografies

Consell Provincial i Visita Fraterna

El Consell Provincial va mantenir el dia 27 una jornada de treball a la casa de Lleida i l’endemà una última sessió del Consell a la casa de Badalona.
Per una altra banda, els canvis produïts en les dependències de Lleida, llogant-ne una part a l’entitat EDUVIC i remodelant l’antiga casa de la comunitat com nova llar dels religiosos, feia oportuna la convocatòria del Consell a Lleida. I a Badalona també es veia necessari aprofitar millor els espais. I el Consell s’hi va acostar per estudiar les possibilitats in situ. El P. Provincial, a més a més, va dedicar dos dies a fer la visita pastoral a la comunitat costanera i es va reunir no solament amb els religiosos, sinó també amb diferents grups de la comunitat cristiana.


Celebració del Dimecres de Cendra a Roma

El Dimecres de Cendra, el papa Francesc va celebrar la missa amb la benedicció i imposició de la cendra, a la basílica de Santa Sabina de Roma. El nostre germà Andrew Llanes, carmelita descalç cubano-català de la nostra Província Ibèrica, va participar en aquesta celebració com a diaca. El germà Andrew, que actualment està continuant els seus estudis al Teresianum de Roma, va ser conferit diaca pel bisbe emèrit de Barcelona Mns. Lluís Martínez Sistach el passat mes de novembre al Santuari de la Mare de Déu del Carme de la Ciutat Comtal.

'Camí cap a la Pasqua amb Edith Stein': Exercicis on line

Amb aquest itinerari quaresmal, ens deixem acompanyar per la santa carmelita Teresa Beneta de la Creu, Edith Stein, doctora de l'Església i màrtir del nazisme, que és per a nosaltres guia i llum en aquest trànsit vers la Pasqua. Ella ens ajuda a acollir la Paraula de Déu i a posar-la en pràctica. Com a gran buscadora de la Veritat, ella ens convida a caminar, a no aturar-nos, a anar sempre endavant en la recerca de Déu i dels germans.


Finalitza el Capítol Extraordinari de Goa


Paraules del P. General Saverio Cannistrá

"Abans de deixar Goa i retornar a les nostres cases, em venen al pensament unes paraules del papa Francesc, amb el seu estil simple i informal: "HAGAN LÍO…". Tenim el perill de quedar-nos adormits. Aquests moments han estat importants. Inici d'una nova etapa. Aquest camí ens ajuda a despertar-nos d'una certa monotonia, d'una tendència a donar-ho tot per fet. Quan no se sent la necessitat de repensar, de qüestionar-nos els elements fonamentals de la nostra vida, pot ser un senyal negatiu perquè pot significar que en realitat no hi estem pensant o no ens preocupem de connectar-los amb una història que no s’atura." Seguir

«Cors que preguen»
article del P. Agustí publicat per Catalunya Cristiana

El setmanari "Catalunya Cristiana" publica en el seu número del 6 de gener una acurada col·laboració del P. Agustí Borrell sobre els contemplatius i la importància del seu paper primordial en l'Església. Llegir l'article

NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010