1 2 3 4
Page Slider jQuery by WOWSlider.com v1.7

ANY 2018

NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010

Felicitació de Nadal
del P. Provincial Miguel Márquez

El portal no estava llest, no havia arribat l'hora, no s'havia previst res, ni era agradable pels pelegrins, però esdevingué un palau en aquella nit freda i es convertiria en llar improvisada del naixement més formós.

Sant Joan de la Creu en el programa "Sacro y profano"

El dia 14 de desembre és la festa de sant Joan de la Creu. El P. Maximiliano Herráiz, ocd i Hortensia Muñoz, del Centro de Espiritualidad El Carmen de Toluca, parlen d'aquest personatge, dels temps que va viure i del seu llegat en una entrevista, curta però molt interessant, emesa pel programa "Sacro y Profano" del Canal Once de la televisió de Mèxic, un programa d'analisi de les diferents religions. Veure el programa

Carmel Descalç masculí, 450 anys

El 28 de novembre, de 1568, primer diumenge d'Advent, sis anys després que santa Teresa de Jesús fundés el primer monestir de monges carmelites descalces a Àvila, es va obrir el primer de la branca masculina del nou orde a Duruelo, un llogaret gairebé despoblat de la província d'Àvila. Els primers frares van ser Joan de la Creu i Antonio de Jesús. Pocs anys després, la comunitat es traslladà a Mancera on es podria desenvolupar un estil de vida més d'acord amb els desitjos de Teresa. Actualment, a Duruelo hi ha una comunitat de carmelites descalces que preserven la memòria històrica d'aquest lloc.


Ministeri del diaconat

El diumenge dia 18, el nostre germà carmelita descalç Andrew Llanes ha rebut el ministeri del diaconat de mans del cardenal emèrit de Barcelona Mns. Lluís Martínez Sistach. La celebració s'ha fet al santuari de la Mare de Déu del Carme de Barcelona. Juntament amb el cardenal, han celebrat l'eucaristia el vicari general P. Agusti Borrell, i el provincial P. Miguel Márquez, així com altres preveres companys de l'orde. A la cerimònia hi han estat presents familiars i amics del germà Andrew, de la nostra zona de Catalunya de la Província Ibèrica, que actualment està proseguint els seus estudis al Teresianum de Roma. La nostra més cordial enhorabona per aquest nou pas en la seva vida religiosa.

Octubre: Festes de santa Teresa de Jesús i
santa Teresa de l'Infant Jesús

L'octubre sempre ens porta la festa de les dues Tereses. La d'Àvila, la santa Mare, com l'anomenen tots els carmelites descalços, ells i elles,i de de Lisieux, la germana, la de les coses senzilles i planeres. Quina família!

Professions solemnes

Amb gran joia, el dia 8 de setembre vam viurem a Madrid la professió solemne dels nostres germans Pablo i Andrew, aquest darrer de la nostra antiga província catalana. Un gran nombre de germans, vinguts de tota la província, els van voler acompanyar en un dia tan important per tots nosaltres. Familiars, amics i fidels de la casa van assistir a la celebració. Donem gràcies a Déu per aquest Si definitiu dels nostres germans.

Inundacions a Kerala

L'estat de Kerala (Índia) ha sofert la pitjor calamitat natural que es recorda. Les inundacions del passat mes d'agost ha causat més 300 morts i un milió de persones desplaçades. Les pèrdues materials també son incalculables. Cinc dels convents i monestirs del Carmel descalç de la província germana de Kerala han sofert inundacions i danys, tot i que s'ha de lamentar cap pèrdua personal. Preguem per les famílies damnificades i per la ràpida recuperació dels afectats.

Funeral al Carmel de Terrassa

Avui, dia 1 d'agost, s'han celebrat a l'església del Carmel de Terrassa les exèquies per la germana Maria del Roser de l'Eucaristia (Palet i Muchart). Nascuda a Barcelona el 25 d'ocubre de 1941, la germana Roser va professar a Mataró l'any 1964. Va ser una de les fundadores del Carmel de Sabadell, el qual posteriorment s'unificà amb els de Reus i Terrassa.

Mompou interpreta sant Joan de la Creu

El Cantar del alma de sant Joan de la Creu (“¡Que bien sé yo la fonte que mana y corre, / aunque es de noche!”), en versió per a veu i piano de Frederic Mompou (1893-1987). Castell Interior

Carta des de Paraguai

A tot el Carmel Teresià, al pare general Saverio, a totes les províncies i comunitats de frares, monges i laics, a tota la Província Ibèrica de Santa Teresa, molt especialment al Carmel del Vicariat Regional d'Uruguai, Bolívia i Paraguai, i de forma més concreta encara a les carmelites descalces, filles de santa Teresa de tot el món i sobretot d’Asunción, a la casa de Chiquitunga: MOLTES FELICITATS EN EL DIA DE LA BEATIFICACIÓ DE MARÍA FELICIA! (+)

Teresa de Lisieux: "Llançar flors"

La vigília de sant Pere i sant Pau de 1896, un 28 de juny, Thérèse Martin, més coneguda com Teresa de Lisieux, Teresa de l’Infant Jesús o, simplement, santa Teresina, datava un poema que havia escrit com a regal de sant per a la seva germana Pauline, monja, com ella, al convent de les carmelites descalces de Lisieux amb el nom d’Agnès de Jesús. Amb el títol “Jeter des fleurs” (“Llançar flors”), el poema feia al·lusió a un costum de les novícies del convent, que llançaven les flors recollides de terra a un crucifix i competien per veure qui arribava més amunt fins a tocar la cara de Jesús. Una de les fotos de la vida conventual a Lisieux d’aquests anys recull l’escena.
Llegiu tot aquest interessant article a: Castell Interior.


El pare general a Catalunya

De l'11 al 15 d'abril, el pare Saverio Cannistrà, general dels Carmelites Descalços, ha pogut visitar aquests dies les comunitats teresianes de Lleida, Barcelona i Badalona. L'objectiu de la visita ha estat, segons les constitucions de l'Orde, "assegurar el bé comú, promoure la vitalitat de la nostra Família i fomentar la col·laboració entre les Províncies i el Govern central".
Així, el P. Saverio ha pogut tenir informació de primera mà sobre l'estat de les nostres comunitats i contacte directe amb cada un dels religiosos. També s'ha entrevistat amb comunitats de monges carmelites descalces i d'altres instituts vinculats amb l'orde, i amb laics que viuen la seva espiritualitat a redós dels nostres convents teresians.


Sant Josep

De les disset fundacions carmelitanes que va fer directament santa Teresa de Jesús dotze porten el nom de sant Josep. Teresa encomanava al Sant una de les portes de la nova casa i li atorgava el títol de “fundador” de la nova família religiosa. La devoció per l'espòs de Maria va quedar palesa en els seus escrits que estan plens de referències al Sant. Una petita mostra: "Es cosa que espanta las grandes mercedes que me ha hecho Dios por medio de este bienaventurado Santo, de los peligros que me ha librado, así de cuerpo como de alma”.
Les comunitats del Carmel teresià de l'antiga província de Catalunya i Balears, ara integrades en la Província Ibèrica, el van tenir (el tenen) per patró. I a les terres catalanes el nom de Josep és molt comú en totes les famílies. Bona diada de sant Josep!
Missatge del Provincial

Ha mort el P. Eulogio Pacho

El dijous, dia 1 de febrer, va morir a Burgos el P. Eulogio Pacho (de la Mare de Déu del Carme). Pels qui l'han conegut o seguit sabran que es tractava d'un autèntic referent a l'hora d'estudiar la figura de sant Joan de la Creu, de qui havia editat les seves obres. Va ser autor d'innombrables estudis sobre el sant i del Diccionari Sant Joan de la Creu. També va ser un bon coneixedor i divulgador del P. Francesc Palau i la seva obra.

Jornada Mundial de la Pau

El dia 1 de gener de 2018, l'Església celebra la Jornada Mundial de la Pau que enguany porta el lema "La no violència: un estil de política per la pau". Amb motiu d'aquesta jornada, el sant pare Francesc ha publicat el missatge "Migrants i refugiats: homes i dones que cerquen la pau". Missatge.

Medina del Campo: l'herència rebuda

El 23 de desembre passat, el programa de RTVE "Pueblo de Dios" va emetre un documental sobre els dos monestirs teresians, un de monges i l'altre de frares, de Medina del Campo (Valladolid). Us convidem a veure'l. Entre altres detalls d'interès s'explica que aquí santa Teresa de Jesús va convèncer sant Joan de la Creu perquè s'impliqués en la seva reforma del Carmel. La trobada es va produir en el convent de les carmelites, la segona fundació de la Santa.
Veure el programaJoan de Sant Josep, Blanc Mur (1642-1718)

En el 300 aniversari de la mort de Joan de Sant Josep, res millor, per a recordar la seva aportació intel·lectual, que posar a l’abast de tothom les seves obres històriques: els Annales i la Historia de la provincia de San Joseph.
Llegir aquest interessant article de la historiora M. Mercè Gras a Castell interior.


Catalunya Cristiana dedica un suplement als 450 anys dels descalços

El número d'aquesta setmana del setmanari Catalunya Cristina inclou un suplement de setze pàgines dedicat íntegrament a l'efemèride de la fundació del primer convent del Carmel Descalç masculí a Duruelo. El suplement conté articles del vicari general de l'orde, P. Agustí Borrell, i del P. Miguel Márquez, provincial. També hi trobem un resum històric del P. Luís Javier Fernández Frontela, historiador i prior de Valladolid i sengles col·laboracions del P. Àngel Briñas, P. Juli González, el P. Jesús Sans, la germana Anna Boj de les carmelites de Mataró, del vicari provincial Gabriel Castro, de l'escriptora Laia de Ahumada i de la historiadora i arxivera del Carmel català Mercè Gras.

Nova web per a vocacions

Amb motiu de la Jornada de Pregària per les Vocacions la Província Ibèrica ha creat una nova pàgina web (www.serdescalzo.com) centrada en el tema vocacional. Us convidem a que la conegueu i la feu conèixer.Demanem al Senyor que miri amb amor aquesta família del Carme i la faci créixer amb noves vocacions, per tal que puguem conduir a aquells que se'ns apropin vers la caritat perfecta i treballem eficaçment pel bé tots els homes.

7 de novembre: beat Francesc Palau

Carmelita descalç català, nascut a Aitona el 1811, es va distingir com intercessor de l’Església en un dels moments crítics de la història de l’Església a Catalunya. Sobre la seva manera d’intercedir es pot llegir l’escrit “La Sagrada Família de Barcelona, el fruto de la oración bien hecha”. El seu llibre “Mis Relaciones con la Iglesia de Dios”, és l’únic escrit autobiogràfic del cristianisme que es coneix que parla de les relacions del sacerdot amb l’Església Esposa. És fundador de les carmelites missioneres i de les carmelites missioneres teresianes, ben arrelades a casa nostra. Va morir el 1872 a Tarragona.Jornada de germanor de la Família carmelitana a Vic7/10/18
El Carmel Teresià de Catalunya va viure ahir a Vic una jornada de família plena de sensacions i vivències. Amb una assistència molt notable procedent de diferents punts de la nostra geografia, la vintena trobada anual es va anar desenvolupant pels àmbits, religiós, cultural i gastronòmic, fins a l’esclat de joia col·lectiva de la sobretaula. Crònica
i Fotografies

Castell interior: una experiència per a l’estudi i la difusió de la història del Carmel descalç català (1)

El web Castell interior és obra d’un equip constituït per la historiadora Mercè Gras, arxivera de l’Arxiu dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears (responsable de continguts), i la filòloga Maria Toldrà (administradora de la web i responsable de continguts). Es tracta d’un projecte de caràcter col·laboratiu, en què fins avui han participat diversos autors, entre els quals hi ha investigadors de diferents especialitats (filologia, història, història de l’art, etc.), amb articles sobre aspectes diversos de la història, la cultura i l’espiritualitat carmelita. La web compta amb el suport dels carmelites descalços de Catalunya i les Illes, integrats des de 2015 en la unificada Província Ibèrica de l’orde. (+)

Ha mor el P. Tomás Álvarez

Amb dolor, agraïment i esperança cristiana hem sabut que aquesta matinada (27/8) ha mort el pare Tomás Álvarez Fernández (Tomás de la Cruz) a Burgos. (+)El Carme a Catalunya

Las festes de la Mare de Déu del Carme són molt celebrades al nostre país. La devoció a aquesta advocació mariana està molt arrelada a Catalunya, sobretot en aquelles comunitats que viuen la seva fe a redós dels religiosos i religioses hereus d'aquells primers carmelites que, a la muntanya del Carmel, es van constituir com a "germans de la benaurada Verge Maria". Però també, en àmbits mariners i tradicionals el Carme desperta aquests sentiments de festa i germanor. Visquem amb joia aquesta diada!

Beatificació de la carmelita 'Chiquitunga'

Paraguai viu amb expectació els dies previs a la beatificació de la carmelita descalça Maria Felicia de Jesús Sagramentat, prevista pel dissabte 23 de juny a l'estadi d'Asunción. Es preveu l'assistència d'unes 70.000 persones, provinents de tot el país, per seguir aquest esdeveniment que ha estat qualificat d’interès nacional pel govern la nació.«Vivo sin vivir en mí», d'Evoéh

Evoéh és un grup musical barceloní que conrea la música i la poesia espanyola. Actuen com a duo o com a sextet i han musicat poemes de Jorge Manrique, Rosalia de Castro, Miguel Hernández... Ara han dedicat un vídeo musical al poema "Vivo sin vivir en mi" de santa Teresa de Jesús. Es pot veure i escoltar en aquest enllaç .

La comunitat de Badalona a "Signes dels Temps" de TV3 i a "Catalunya Cristiana"

El programa "Signes dels temps" de TV3, Televisió de Catalunya, en el seu programa del diumenge de Pasqua, ha entrevistat el P. Jesús Sans, prior de la nostra comunitat, amb imatges de l'església i del convent. L'entrevista s'ha centrat en el diàleg interreligiós que promou el P. Jesús i la relació de totes les persones en base al coneixement i el respecte mutu.
També el setmanari "Catalunya Cristiana" es fa ressó de la creació del nou grup de la comunitatde Badalona "Carmel Ecumèmic i Interreligiós" que s'ha presentat fa unes setmanes.


Centenari de Madame Acarie, introductora del Carmel teresià a França

El 18 d'abril d'enguany se celebra el quart centenari de la mort de Barbe Jeanne Avrillot d’Acarie (en religió sor Maria de l'Encarnació) (1566-1618), que seria la promotora de la introducció del Carmel descalç a França, el qual inicià amb un grup de carmelites vingudes d'Espanya.

Nou llibre: "Teresa de Lisieux"

El Centre de Pastoral Litúrgica (CPL) acaba d'editar un nou llibre sobre Teresa de Lisieux del sacerdot i escriptor andalús Carlos Ros, autor de més de 60 llibres, la majoria sobre biografies de sants, molts d'ells del Carmel. Carlos Ros és periodista i ha estat director de l'agència informativa dels bisbats del sud d'Espanya, entre altres moltes activitats del món de la comunicació.
El CPL ha editat el llibre, en català i castellà, dintre de la col·leccio Emaus.

Quaresma: comença el camí cap a la Pasqua

La nostra vida, no s'assembla a l'arbre que l'hivern s’ha despullat de les seves fulles? Ens quedarem amb aquesta imatge o estem disposats a obrir un nou espai on Déu hi pugui plantar noves llavors de vida, amor, esperança i fe? Escoltem i acollim la Paraula de Déu, aquesta carta d'amor del Creador a la seva criatura. Aquí hi trobarem l’aliment necessari per als 40 dies quaresmals que ara comencem. Cada dia, com els hebreus, haurem de recollir el mannà que Déu diposita en el nostres deserts. Comencem-ho a fer a partir d’aquest primer dia de Quaresma.

Carmel Ecumènic i Interreligiós

El dilluns 22 de febrer es va fundar a la nostra comunitat el grup "Carmel Ecumènic i Interreligiós". El grup, promogut pel prior Jesús Sans, vol ser un punt de trobada de pregària i formació per conèixer millor les tradicions religioses de la nostra ciutat. De moment, arrenca amb una vintena de membres i es trobarà de manera regular el tercer dilluns de cada mes.

NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010