1 2 3 4
Page Slider jQuery by WOWSlider.com v1.7

ANY 2014

NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010

Desafío espiritual

Aquest és el títol del tercer capítol de la sèrie de TVE sobre la vida de santa Teresa de Jesús que es comentarà i projectarà a les nostres comunitats de Barcelona i Badalona (dilluns, 22) i Lleida (dimarts, 23). Una nova entrega dins del curs de Formació Carmelitana d'enguany en el marc del Ve centenari.

La Vanguardia i el Centre Edith Stein organitzen el Concurs Bíblic

Al igual que en anys anteriors, en aquestes setmanes prèvies al Nadal la Vanguardia i el Centre Edith Stein de la Pastoral Universitària de l'Arquebisbat de Barcelona organitzen un concurs Bíblic que enguany porta per títol Jesús 3.0. Tercera investigació sobre el personatge històric. El concurs, que comença demà dia 5, tindrà diferents referents entre els quals hi ha el capítol del P. Agustí Borrell "Jesús de Natzaret, entre història i teologia" (El futur del cristianisme, Fundació Caixa de Sabadell). Entre els encertants es sortejaran uns artístics pessebres y el primer premi consistià en un viatge a Israel per a dues persones.

Segon capítol de "Teresa de Jesús"

Aquest mes de novembre, a les comunitats del Carmel descalç de Badalona, Barcelona i Lleida es projectà i comentà el segon capítol de la sèrie "Teresa de Jesús" produïda per TVE, dins el programa de Trobades de Formació d'aquest curs.
Teresa de Jesús, encara convalescent de la seva greu malaltia, comença les seves "cuentas de conciencia" i de mica en mica va conquerint la seva seguretat interior. L'agost de 1569, Teresa està molt malalta i la donen per morta.

Les carmelites de Mataró a "Signes dels temps" de TV3

El diumenge, 2 de novembre, el programa "Signes dels temps" va entrevistar Anna Boj, priora del monestir de la Immaculada Concepció de les carmelites descalces de Mataró, en el context del V Centenari del naixement de santa Teresa.
(Veure el vídeo de l'entrevista). Cal situar-se al minut 20 i 35 segons.

La sèrie de TVE "Teresa de Jesús" obre les Trobades de Formació

El programa de Formació Carmelitana d'aquest curs dedicarà les seves sessions a visionar i comentar la coneguda sèrie produïda per Televisión Española l'any 1984 "Teresa de Jesús". El proper dilluns 27 d'octubre, a Barcelona i Badalona, i el dimarts 28 a Lleida, es projectarà el primer capítol dels vuit d'aquesta sèrie magníficament interpretada per l'actriu Conxa Velasco i dirigida per Josefina Molina.

Anna Boj a l'Assemblea de l'URC

La germana Anna Boj, priora de les carmelites descalces de Mataró, va intervenir a l'Assemblea general de l'URC (Unió de Religiosos de Catalunya), del passat 22 d'octubre, amb la ponència "Teresa de Jesús: una paraula a la vida consagrada", que es pot llegir sencera prement aquest enllaç.

Renovació web centenari

A partir d'avui ja es pot visualitzar el nou format de la pàgina web dedicada al V Centenari del naixement de santa Teresa publicada per la nostra província. A la pàgina hi ha totes les notícies referides a aquest esdeveniment que es van produint en el nostre àmbit, el material de promoció, un àlbum fotogràfic i un resum sobre la vida, obra i valors de la santa fundadora. També hi ha un enllaç per a opinions, consultes i suggeriments. La pàgina, que ha estat totalment renovada, surt avui tot celebrant la vigília de la festivitat de santa Teresa de Jesús.

Defunció del P. Camil

El dimarts, 30 de setembre, va morir el P. Camil Garriga. Havia nascut a Bellpuig ara fa 86 anys i professat com a religiós carmelita als 17 anys. Fins fa poc conventual de Badalona, actualment era atès per les germanetes dels ancians de la Residència Sant Crist d'Igualada. A la missa funeral, celebrada el dia 2 d'octubre a l'església del Carme de Badalona, presidida pel P. Provincial, hi han assistit molts germans de l'orde vinguts de diferents convents de la província, el rector i vicari de la parròqia de Santa Maria, familiars seus, religioses de diferents congregacions i laics de la comunitat badalonina. El P. Camil reposa al cementiri del Sant Crist.

Tot a punt per l'acte inaugural

Els organitzadors de l'Eucaristia del dia 4 d'octubre que obrirà els actes del V Centenari del naixement de santa Teresa de Jesús a Catalunya ja tenen a punt tot l'entramat de detalls que han hagut de preveure, tan en el camp litúrgic com logístic, per aquest acte que es preveu multitudinari, tal com les millors previsions havien augurat.
La missa serà presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach i concelebrada per nombrosos preveres convidats a l'acte, entre els quals el P. Emilio Martínez, vicari general del Carmel descalç, els provincials de Navarra i Catalunya, Juan Aristondo i Agustí Borrell, el provincial dels carmelites calçats, Manuel Bonilla, i el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz.

Gracián recuperat

Aquest mes de setembre, el dia 21, es commemoren els 400 anys de la mort del P. Jerónimo Gracián. El relat de la seva vida sembla el del protagonista d'una novel·la de ficció si ho llegim amb els ulls del nostre temps. El Butlletí CC de la comunitat de Badalona d'aquest trimestre dedica unes pàgines a la vida i obra d'aquest frare que ha estat tants anys bandejat i que finalment ha vist reconegut el seu paper en la reforma teresiana. Llegir articles.

Ha mort el P. Enric Lluís Alsina

El dia 12 d'agost, ha mort a la ciutat de Lleida el P. Enric Lluís Alsina i Valls. Havia nascut a Badalona el 11 de juliol de 1928 i havia professat com a religiós carmelita als 33 anys. Va rebre l'ordenació sacerdotal l'any 1974. Era germà del també carmelita P. Eugeni Alsina.

Comiat

Des d'aquesta finestra volem acomiadar als pares Wilson i Jossy, carmelites de la província índia de Manjummel, que han estat col·laborant amb nosaltres una colla d'anys. Ens agradaria que s'emportessin l'agraïment de tota la família carmelitana de Catalunya i Balears per la gran tasca que han fet entre nosaltres i que sàpiguen que en aquest racó de món hi han teixit un bon grapat d'amistats. Fins sempre.

Nou provincial de Manjummel (Índia)

El P. Prasad Theruvathu ha estat elegit provincial de la demarcació de Manjummel, província carmelitana de l’Índia amb la qual la nostra de Sant Josep de Catalunya i Balears manté una estreta relació de col·laboració. El P. Prasad, a qui felicitem des d’aquestes ratlles, coneix perfectament la nostra realitat pels diferents contactes que ha tingut amb gent de casa nostra. (Abril)

2015: Any Jubilar Teresià

El papa Francesc ha declarat l'any 2015 "Any Jubilar Teresià" donant així un especial relleu al V Centenari del naixement de santa Teresa de Jesús (1515-2015). El vicari general de l'Orde, P. Emilio Martínez ha destacat que aquest fet "suposa una mostra de l'estimació per la figura de Teresa de Jesús i manifesta l'interès personal del Papa en la celebració del centenari". Cal recordar, també, que el sant pare ha estat convidat a visitar Àvila el proper any.

Elisa Aymerich comenta "Les exclamacions" de santa Teresa

El P. Elisa Aymerich, carmelita descalça del monestir de Terrassa va ser la ponent d'aquest mes de març a les xerrades de Formació Carmelitana sobre els escrits de santa Teresa. En aquesta ocasió parlà de les "Exclamacions" de santa Teresa de Jesús, pensaments espontanis que a la santa li agradava dir a la seva vida diària i que feien referència la humanitat de Déu, al goig del seu amor, a les penes del mal... Les 17 exclamacions recollides són una mena de salteri teresià, a l'estil dels clams profètics.

David Jiménez: "Cartes de santa Teresa"

El carmelita descalç David Jiménez, de la comunitat de Lleida, va parlar aquest mes de febrer de "Les cartes de Teresa a Jerónimo Gracián", en una xerrada molt interessant donada la controvertida personalitat del destinatari d'aquesta part de la correspondència de la santa d'Àvila que s'ha conservat.

Princesa del Castillo

En Lluís Platero ens va obsequiar aquestes festes de Nadal amb una nova cançó, quasi una Nadala, dedicada a santa Teresa de Jesús: Princesa del Castillo Interior. Ara la presentem en un muntatge visual que hem penjat a YouTube.

Any de la Vida Consagrada

Amb l'inici de l'Advent s'inaugura l'Any de la Vida Consagrada proclamat pel papa Francesc. Les diferents diòcesis de Catalunya organitzen per aquests dies diferents celebracions com una invitació a celebrar l’alegria de la Vida Consagrada, viscuda en fraternitat segons el propi carisma. En el cas concret de Tarragona, la Vetlla de pregària de la diòcesi es va fer a les Carmelites descalces.

Joan de Jesús Roca, un català al servei de santa Teresa

El dia 19 de novembre de 1614, ara fa quatre-cents anys, el P. Joan de Jesús Roca moria a Tarragona. Amb una vida moguda i intensa, plenament dedicada a la causa teresiana, havia contribuït decisivament a la consolidació i a l’extensió del Carmel descalç. L’herència teresiana ha donat fruits abundosos a Catalunya, i en continuarà donant. Les arrels es deuen sobretot a l’obra pionera del P. Roca. Cal agrair-li l’entusiasme i la dedicació amb què va treballar per fer present la figura i l’obra de Teresa de Jesús a Catalunya.
Llegir tot l'article del P. Agustí Borrell a Castell Interior.

Visita del provincial de Manjummel

El P. Prasad Joseph Theruvathu, provincial dels carmelites descalços de la província Índia de Manjummel ha passat uns dies d'aquest mes d'octubre a casa nostra. A més de tractar sobre l'acord de col·laboració entre les dues províncies, ha aprofitat per conèixer una mica el nostre país. Es dóna la casualitat que ell mateix va ser l'acompanyant del nostre provincial i els dos laics que visitaren Kerala ara fa un parell d'anys, quan encara no tenia aquest càrrec.

El P. Agustí a la sessió inaugural de l'INSAF

(Arquebisbat de Tarragona) L’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF) va inaugurar el dimecres 22 d'octubre el curs acadèmic 2014-2015, en un acte que va comptar amb la presència d'Agustí Borrell Viader, provincial dels Carmelites Descalços de Catalunya i Balears i professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, qui va impartir la lliçó inaugural.
Llegir tot l'article a Catalunya Religió.

Solemne i emotiva inauguració del V Centenari a la Sagrada Família

Veure reportatge gràfic. Més de 3000 persones van assistir, el dissabte 4 d'octubre, al primer acte programat per commemorar els 500 anys del naixement de santa Teresa de Jesús, fundadora del Carmel descalç i inspiradora de nombroses congregacions i institucions religioses. Amb el temple de la Sagrada Família ple de fidels conscients del gran esdeveniment que estaven vivint, el cardenal arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach va concelebrar juntament amb el vicari general de l'Orde, el provincial dels descalços i calçats i nombrosos religiosos i preveres, la missa inaugural de l'any jubilar teresià que ara s'enceta. A la vegada l'Eucaristia s'inseria en la Pregària pel Sínode dedicat a la família, que aquests propers dies s'ha de reunir a Roma i al qual hi està convidat l'arquebisbe de Barcelona.
Amb posterioritat a aquest acte, la família carmelitano-teresiana catalano-balear es va reunir en un dinar de germanor i una sessió de pregària i cultura al col·legi de La Salle Bonanova.

Una feliç experiència

Els carmelites de la zona Oest dels Estats Units van tenir una curiosa iniciativa per sumar-se a les celebracions del V Centenari. Es tractava de formar una coral virtual amb veus de carmelites descalces d'arreu del món per cantar el “Nada te turbe”.
Semblava una iniciativa molt difícil, però els resultats demostren que s'ha fet una feina extraordinària. Des del blog "Teresa, de la rueca a la pluma" es pot accedir a la gravació. Els acompanya l'Orquestra Teresiana de la catedral de St. James de Seatle, Washington. La música és de la germana Claire Sokol, OCD, del convent de Reno (Nevada, EE.UU.).(Setembre)

Web del V Centenari

La comissió organitzadora dels actes commemoratius del V Centenari del naixement de santa Teresa de Jesús, formada per representants de les diferents famílies vinculades a la santa d'Àvila, ha obert la pàgina web www.stj500.cat per informar en exclusiva sobre aquest esdeveniment que s'iniciarà el proper d'octubre i que s'allargarà fins a l'octubre de 2015.

Cròniques d'Extrem Orient

El dilluns dia 25 d'agost va sortir cap a Corea el P. Agustí Borrell per assistir al Definitori Extraordinari del Carmel teresià.
Per mantenir-nos informats, el P. Agustí anirà enviant cròniques del més destacat de cada jornada i ens explicarà algunes curiositats d'aquest llunyà país. Llegir les cròniques.

Professió temporal

El dissabte 23 d'agost, l'Andrew Llanes, estudiant de la nostra província, juntament uns altres companys de noviciat, farà la seva professió religiosa com a carmelita descalç al Desert de Les Palmes de Benicàssim. Els tindrem a tots ben presents en la pregària en aquesta jornada tan memorable per a ells i per a tot l'orde teresià.

Benvinguda

Després de passar uns mesos a Salamanca per familiaritzar-se amb la llengua castellana, pel mes de juny es va incorporar a la comunitat de Badalona el P. Stephen Dourav, de la província índia de Manjummel. Li donem la benvinguda i li desitgem una bona estada entre nosaltres.

Clausura del curs de formació

El pare Agustí Borrell, amb el tema les "Exclamacions" de Teresa de Jesús, va ser aquest mes de maig el ponent de la darrera trobada del Curs de Formació d'enguany. D'aquesta manera a les trobades dels darrers cinc anys s'haurà comentat pràcticament tota l'obra escrita de la santa d'Àvila, una bona preparació de cara a la celebració del V Centenari del seu naixement que començarà la propera tardor.

Capítol provincial

El dimarts de Pasqua ha començat el Capítol Provincial del Carmel Descalç de la província de Sant Josep de Catalunya i Balears. Entre altres temes, el capítol designà els membres del nou govern provincial, el qual queda establert així (d’esquerra a dreta, a la foto): Joan Badia (conseller), David Jiménez (conseller i director de la revista “Pluja de roses”), Agustí Borrell (provincial), Josep Castellà (conseller) i Àngel Briñas (conseller).

El desert de Les Palmes a TV2

< El programa religiós de La 2 de Televisió Espanyola “Pueblo de Dios” va emetre el diumenge dia 30 de març un ampli reportatge sobre el nostre Desert de les Palmes. Entre altres temes interessants, tinguérem l’oportunitat de veure i escoltar el novici Andrew Llanes.

Reelecció del provincial

En les votacions que s'han celebrat aquestes darreres setmanes de febrer, el P. Agustí Borrell ha estat reelegit provincial dels carmelites descalços de Catalunya i Balears. La seva tasca principal serà preparar el proper capítol provincial en el qual, entre altres temes, es decidirà sobre la possible unificació de províncies de la Península Ibèrica, un procés que també estan seguint altres ordes i instituts religiosos per situar-se en la realitat del nostre temps.

Àngels Dresaire: "Cartes de santa Teresa"

Amb la xerrada titulada "Les cartes a Maria de San José", la carmelita descalça Àngels Dresaire del monestir de Mataró, va reobrir el curs de Formació Carmelitana després de la pausa del Nadal. La conferència formava part del cicle que enguany està dedicat a comentar la correspondència autógrafa que s'ha conservat de santa Teresa, una font molt interessant per conèixer aspectes curiosos i complementaris de la seva personalitat.NOTÍCIES ALTRES ANYS:
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010